Octavia RS - nowe auto kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maro rs
    Elegance
    • 2014
    • 948

Zamieszczone przez Infoludek
    Panowie mam pytanie na temat spalania ja komputerze dla mnie to jakaś abstrakcja...

Zrobiłem wczoraj test auto rozgrzane 30min jazdy po miescie pozniej na wylocie zatankowano do pełnia

Pierwsze 35km jechałem średnio 90-100 spalanie rosło, rosło aż ustabilizowała sie ja ok 12l/100

Trochę mnie to zdziwiło te 12 l wiec postanowiłem trasę expresowki pokonać z prędkością 160km ( ok 35km ) i tu odziwo spalanie spadło do 10.2l/100

Ale to nie koniec eksperymentu

Ostańie 30km pokonałem z prędkością 90km i kolejna ciekawostka spalanie wzrosło do 11.6l/100

Mowię tutaj o spalaniu na komputerze które pokazuje od ostatniego tankowania...dla mnie to jakaś abstrakcja...
    Tak dokładnie nie obserwuję, ale też zauważyłem pewną regułę: tzw. ekonomiczna jazda nie skutkuje wcale adekwatnie niskim spalaniem, a szybsza i dynamiczniejsza nie oznacza wcale specjalnie wysokiego. Mój wniosek na ten moment - tym autem nie opłaca się jeździć ekonomicznie (w zasadzie mi to pasuje)
    "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Himenek
      Rider
      • 2014
      • 412

nie zakładam nowego tematu więc tu się zapytam :
      kupował ktoś do RSa dywaniki gumowe? w Skodzie są jakieś do zwykłej O3 za 100 pare zł, bierzecie te czy inne?

Komentarz

• maro rs
        Elegance
        • 2014
        • 948

Tak, wziąłem te gumowe za 139 zł, dostałem jeszcze rabat taki jak na auto
        "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Infoludek
          Drive
          • 2014
          • 75

Dostałem gumowe i materiałowe. Te drugie leżą w bagażniku gumowe swietnie sie sprawdzają polecam brać je na okres zimowy

Komentarz

• krzyzakp
            L&K
            • 2013
            • 1016
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zrobiłem tak samo jak Infoludek - materiałowe leza jeszcze zapakowane, bo odbierajac 8dni temu, ktos pomyslal ze lepiej w aucie polozyc gumowe, a materiałowe wrzucic do bagaznika, bo zima to sredni pomysł..

Moja O3 RS

Komentarz

• Himenek
              Rider
              • 2014
              • 412

dzięki za info

Komentarz

• Infoludek
                Drive
                • 2014
                • 75

Witam
                Dwa pytania

- da sie w columbusie w nawigacji wywalić te durne znaczki hoteli, parkingów itp zaśmiecają cała mapę nigdzie tego nie znalazłem.
                - chciałem podnieść wycieraczki dzisiaj na noc bo zaczęło sypać u nas i pojawił sie problem wydaje mi sie źe w pozycji zamkniętej one rysują maskę... Włączyłem wycieraczki i wyłączyłem silnik w połowie i dopiero wtedy otworzyłem je? Trochę dziwne mi sie to wydaje?

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

Infoludek, tak te wycieraczki dzialaja
                  Black magic

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016

Infoludek, tego jeszcze w O3 nie sprawdzałem, moge sie jutro pobawic i zrobic krotki filmik.
                    Generalnie sie da, trzeba po prostu odznaczyc POI ktore ma pokazywac na mapie.. Gdzie dokładnie to siedzi ciezko mi teraz powiedziec, ale bym szperał w ustawieniach nawigacji po prostu

Moja O3 RS

Komentarz

• mac_aaron
                      Elegance
                      • 2012
                      • 984
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez greg505
                      Infoludek, tak te wycieraczki dzialaja
                      Dzięki temu trudniej ukraść.

Komentarz

• lukaszc2
                        Rider
                        • 2013
                        • 376

Zamieszczone przez Infoludek
                        Włączyłem wycieraczki i wyłączyłem silnik w połowie i dopiero wtedy otworzyłem je? Trochę dziwne mi sie to wydaje?
                        Poczytaj w instrukcji jest tryb serwisowy przewidziany do wymiany wycieraczek (same się przestawiają w pozycję pionową).
                        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Chris11
                          RS
                          • 2011
                          • 1587

Po wyłączeniu silnika i zapłonu przytrzymujesz manetkę wycieraczek w dolnej pozycji i po chwili stają dęba.

Komentarz

• maol72
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 245
                            • Octavia III (5E3)

A propos rozmiaru kół 16" czy 17" czy 18"
                            Jest w AMiS fajny artykuł, był bodajże w 12/2014 w AMiS w wersji papierowej, a teraz wrzucili do internetu:

17" - złoty środek :lol:
                            18" to fajna sprawa ale na nowe równe drogi /autostrady i ekspresówki/
                            O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                            -----------------------------------------------------
                            Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• sebkoch
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 231
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez JacekRS
                              Zamieszczone przez sebkoch
                              Czy ktoś z posiadaczy RS-a może się wypowiedzieć czy gałka zmiany biegów jest u nich krótsza lub w innym kształcie niż te w wersjach cywilnych elegance.

Zastanawiam się nad wymianą ale jeżeli nie jest krótsza albo ma ten sam kształt to chyba nie ma sensu dla samego czerwonego szwu oraz loga...

link do gałki z RS
                              Ja mogę tylko powiedzieć, że po przebiegu 38kkm widać łuszczenie się lakieru z elementu skórzanego i będzie to wymieniane zaraz przed końcem gwarancji.
                              Czy ktoś może mi powiedzieć czy RS ma krótszą gałkę zmiany biegów od pozostałych wersji czy taka sama długość?
                              Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• nj
                                Classic
                                • 2015
                                • 13

@up - siedziałem i "macałem" gałkę RS i zwykłą i jest o spor krótsza. Jednocześnie biegi wchodzą krótko - osobiście zamówiłem RS z manualną skrzynią biegów ale będzie w październiku....

Jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to mam kilka pytań do użytkowników już RSki:

- możecie napisać ile prądu w A można wyciągnąć z portu USB ? Pytam czy wystarczy do ładowania telefonu z włączoną nawigacją czy trzeba używać ładowarki.
                                - Przeglądałem sporo filmików a przy wyborze w konfiguratorze jest kilka opcji z podłączeniem telefonu a dokładnie tzw. phone box. Czy jest tam może ładowanie bezprzewodowe ? W którymś filmiku była o tym mowa...
                                - Czy możecie rzucić okiem na ten filmik ? https://www.youtube.com/watch?v=n3UgSKTMLo4 Mam wrażenie, że tylny dyfuzor wygląda zdecydowanie inaczej niż na innych filmach. Czy to jest jakaś przeróbka czy coś się zmieniło ?

Z góry dzięki za odpowiedzi - szczególnie od tych który niedawno odebrali RS wersję combi.

Komentarz

• 1. Mojego Galaxy S4 port USB nie nadążał ładować jak miałem włączonego Yanosika i Spotify
                                  2. Nie, to tylko schowek który ma wzmocniony sygnał GSM pobierany z zewnętrznej anteny. Ładować się nie da bezprzewodowo.
                                  3. To chyba jakaś dokładka bo oryginał wygląda tak.

Komentarz

• krzyzakp
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1016

Co do dyfuzora, rzuc okiem na watek maol72 albo po prostu napisz do niego: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...425419#1425419 - ma dyfuzor z MIloteca, ktory mu przywozilem z Niemiec, bo o przesyłce za granice jakos nie chcieli gadac z nim, a dorzucajac 2graty do tego, na niemiecki adres przesyłka za free

Moja O3 RS

Komentarz

• sebkoch
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 231
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez nj
                                      @up - siedziałem i "macałem" gałkę RS i zwykłą i jest o spor krótsza. Jednocześnie biegi wchodzą krótko - osobiście zamówiłem RS z manualną skrzynią biegów ale będzie w październiku....

Jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to mam kilka pytań do użytkowników już RSki:

- możecie napisać ile prądu w A można wyciągnąć z portu USB ? Pytam czy wystarczy do ładowania telefonu z włączoną nawigacją czy trzeba używać ładowarki.
                                      - Przeglądałem sporo filmików a przy wyborze w konfiguratorze jest kilka opcji z podłączeniem telefonu a dokładnie tzw. phone box. Czy jest tam może ładowanie bezprzewodowe ? W którymś filmiku była o tym mowa...
                                      - Czy możecie rzucić okiem na ten filmik ? https://www.youtube.com/watch?v=n3UgSKTMLo4 Mam wrażenie, że tylny dyfuzor wygląda zdecydowanie inaczej niż na innych filmach. Czy to jest jakaś przeróbka czy coś się zmieniło ?

Z góry dzięki za odpowiedzi - szczególnie od tych który niedawno odebrali RS wersję combi.
                                      Dzięki za info.
                                      Co do USB to pewnie jest to wersja 2.0 a tam max prąd to 500mA (wikipedia) a telefony teraz potrzebują min 1,2-1,5A żeby się ładować i przy okazji działać pod obciążeniem.
                                      Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

Pracuję...